Corpo Máquina/Guilherme Miotto | BALL

dans | 45 minuten

“Baltovenaar, wordt El Jackson genoemd. Koning van de panna’s. Terecht.” – de Volkskrant

Als kleine jongen raakt de in Tilburg Noord opgroeiende Nasser verslingerd aan de bal. Lange dagen maken ze met elkaar, hij en de bal, soms zijn ze wel acht uur samen, altijd op straat. Open om anderen in zijn grote liefde te laten delen, groeit Nasser uit tot een jongeman die door het eindeloze oefenen de geheimen van ‘het ronde leer’ doorgrondt, maar ook het mysterie ervan weet te koesteren.

BALL is een trio tussen man, bal en ruimte, met het lef en de schoonheid van alles wat bevochten moet worden. Net als in zijn eerdere werk ontvouwt Miotto de vitale drang, ontwapenende kracht en onverzettelijke tederheid van een lichaam dat wil overleven.

choreografie: Guilherme Miotto | performer: Nasser El Jackson | soundscape: Joel Ryan | stage design: Erik van de Wijdeven | dramaturg: Moos van den Broek

Een productie van Corpo Máquina in coproductie met DansBrabant, Ballet National de Marseille en Festival Boulevard.

BALL & POLE vormen een double-bill maar zijn tijdens Live Art Festival Breda ook los van elkaar te zien.

Corpo Máquina werd in 2017 opgericht door choreograaf Guilherme Miotto en sociaalwerker Amine Mbarki. Corpo Máquina creëert voorstellingen waarin fysieke aanwezigheid en fysieke beleving uitgangspunt en doel ineen zijn. Zowel onervaren, ongeschoolde bewegers als uiterst begaafde performers excelleren in hun discipline. Sociale en culturele identiteiten worden omgezet in fysieke, zintuigelijke referentiekaders. Met thema’s uit en verwijzingen naar leven en omgeving van de performers zoekt Corpo Máquina de dialoog met een breed publiek en met specifieke doelgroepen. Zo werkt Corpo Máquina aan een groeiende en gemotiveerde achterban van alle leeftijden en diverse sociale en culturele achtergronden.

De Braziliaanse choreograaf Guilherme Miotto heeft inmiddels een indrukwekkende geschiedenis. Als straatjongen in Brazilië was hij op zijn 14e jaar professioneel danser, ging kort daarop naar het prestigieuze ballet in Rusland en belandde via Duitsland in Nederland. Momenteel wordt hij beschouwd als een van de belangrijke dansvernieuwers. Podium Bloos werkt al vanaf 2013 samen met Guilherme Miotto. Onlangs werd Miotto is genomineerd voor de grootste podiumprijs van Nederland: de Gieske- Strijbis Podiumprijs.

foto: Ernest Potters

 

Corpo Máquina/Guilherme Miotto | POLE (première)

première | dans | 45 minuten

Aan voorspelbaarheid heeft de Braziliaans-Nederlandse choreograaf Guilherme Miotto een verrukkelijke hekel. De danstaal brak hij open met bijzondere solo’s, niet alleen BALL maar ook Rise Up van breakdanskampioen Menno van Gorp . Ook deze nieuwe danssolo tart de grenzen, zowel van dans als zwaartekracht. POLE maakte Miotto voor Yvonne Smink, voormalig Nederlands kampioen Paaldansen. Van oorsprong komt ze uit de klimwandwereld. Haar techniek verweeft ze met Chinese pole en hedendaagse dans.

choreografie: Guilherme Miotto | performer: Yvonne Smink | soundscape: Joel Ryan | stage design: Erik van de Wijdeven | dramaturg: Moos van den Broek

Een productie van Corpo Máquina in coproductie met Podium Bloos en DOX.

BALL & POLE vormen een double-bill maar zijn tijdens Live Art Festival Breda ook los van elkaar te zien.

Corpo Máquina werd in 2017 opgericht door choreograaf Guilherme Miotto en sociaalwerker Amine Mbarki. Corpo Máquina creëert voorstellingen waarin fysieke aanwezigheid en fysieke beleving uitgangspunt en doel ineen zijn. Zowel onervaren, ongeschoolde bewegers als uiterst begaafde performers excelleren in hun discipline. Sociale en culturele identiteiten worden omgezet in fysieke, zintuigelijke referentiekaders. Met thema’s uit en verwijzingen naar leven en omgeving van de performers zoekt Corpo Máquina de dialoog met een breed publiek en met specifieke doelgroepen. Zo werkt Corpo Máquina aan een groeiende en gemotiveerde achterban van alle leeftijden en diverse sociale en culturele achtergronden.

De Braziliaanse choreograaf Guilherme Miotto heeft inmiddels een indrukwekkende geschiedenis. Als straatjongen in Brazilië was hij op zijn 14e jaar professional, ging kort daarop naar het prestigieuze ballet in Rusland en belandde via Duitsland in Nederland. Momenteel wordt hij beschouwd als een van de belangrijke dansvernieuwers. Podium Bloos werkt al vanaf 2013 samen met Guilherme Miotto. Onlangs werd Miotto is genomineerd voor de grootste podiumprijs van Nederland: de Gieske- Strijbis podiumprijs.

foto: Ernest Potters

Marijn Graven | Schoenen uit, mondje dicht en dansen maar

theater/dans/interactief | 30 minuten

‘Van niets ter wereld heeft de mens een grotere afkeer dan van het bewandelen van de weg die hem tot zichzelf leidt.’ (Demian, Hermann Hesse)

Schoenen uit, mondje dicht en dansen maar neemt je mee op een fantasievolle geleide ecstatic dance reis, deze (ver)wonderlijke ervaring viert de verbeelding en prikkelt lijf en geest.

Marijn Graven studeerde in 2017 af aan de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien maakt zij voorstellingen bij Frascati Producties in Amsterdam en bij Het Zuidelijk Toneel i.s.m. Festival Cement onder de vlag van PLAN Brabant.

concept, tekst en spel: Marijn Graven

Corpo Máquina/Simon Bus & Shane Boers | BLANCO (preview)

dans | 50 minuten (met korte pauze)

Simon Bus | Chopping a sweet olive
Chopping a sweet olive borduurt voort op Simons fascinatie voor markant bewegingsmateriaal en milde absurditeit. Met een knipoog naar Wu Gang, die volgens Chinese folklore gedwongen was om een zelfhelende boom om te hakken, worden de dansers geconfronteerd met arbeidsintensieve en zinloze taken.

choreografie: Simon Bus | dans: Alesya Dobysh en Wennah Wilkers

Shane Boers | Evolution
In een tijd waarin we onszelf verbergen in snelheid, verkennen Shane en Justen nieuwe vormen van virtuositeit en expressiviteit in vertraging en ontleding. Beide dansers zijn iconen in de breakdance wereld. Hun grote talent en jarenlange vriendschap bieden de raakvlakken van waaruit ze de b-boy techniek tot het extreme bevragen. Hun persoonlijkheden ontrafelen zich voor onze ogen.

dans: Shane Broers en Justen Beer

Simon Bus en Shane Boers zijn opvallende b-boys in de internationale dansscene, ze ontwikkelen hun werk onder de vleugels van Corpo Máquina. Simon ontwikkelde een authentieke en experimentele bewegingstaal. Het verkennen van zijn extreme fysieke mogelijkheden onderzoekt hij inmiddels ook met anderen. Ook Shane is een bewegingskunstenaar in hart en nieren. Als lid van de befaamde Tilburgse Hustle Kidz Crew vierde hij triomfen in binnen- en buitenland. Bewegen betekent voor hem een vrijheid creëren waarin alles zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. Zijn reikwijdte is per definitie driedimensionaal.

BLANCO: een Corpo Máquina productie ondersteund door thinX, in partnerschap met Fonds Podiumkunsten, Maas Theater&Dans, Theater De Nieuwe Vorst, Parktheater Eindhoven en PLAN Brabant.

Trailer

The100Hands | Show Me

dans | 70 minuten

“Totale overgave aan andermans blikken” – Theaterkrant.nl (keuze van de criticus)

Een ontwapenende voorstelling over kijken, laten zien en bekeken worden.

Show Me is een dansperformance, een oefening in zien, een reflectie op jezelf blootgeven, een spel met fictie en werkelijkheid, een talkshow waarin iedereen te gast is. Samen met hun publiek tasten drie performers de do’s en don’ts rond ‘kijken, laten zien en bekeken worden’ af. Wat zijn de situaties waarin we het lichaam normaliter niet ‘sharen’ en waarom dan eigenlijk niet? Met referenties naar online (deel)gedrag nodigt Show Me uit tot een gezamenlijke belevenis. Ieders aanwezigheid en keuzes worden onderdeel van een fysiek gezelschapsspel, waarin sluimerende sociale codes zichtbaar worden en aanleiding zijn voor een goed gesprek.

Het Bredase dansgezelschap The100Hands is een graag geziene gast op de podia in Nederland en Vlaanderen. Steeds staat de bezoeker centraal als deelgenoot en toeschouwer. 25Feet en In the Midst of Everything werden letterlijk door het publiek omarmd.

concept en choreografie: Jasper Džuki Jelen en Mojra Vogelnik Škerlj | performers: Jade van den Hout, Maria Madeira en Mojra Vogelnik Škerlj | geluid: Arthur van der Kuip | kostuums: Esther Sloots | licht: Arjuna Borsetti | creative producer: Sanne Wichman | in co-productie met: DansBrabant | mede mogelijk gemaakt door: PLAN Brabant en Podium Bloos

foto: William van der Voort

Heather Ware | Project Echo (preview)

dans | 30 minuten

We gebruiken echo’s om ons te oriënteren of onze stem te ontdekken. Maar als we een gesprek aangaan met onze eigen echo, zijn we dan nog in staat om de juiste woorden te vinden? Project Echo is een bijzondere samenwerking tussen een danseres uit de heuvels van Canada, een klassiek geschoolde zangeres en een mimespeelster; beiden uit het vlakke Nederland. Centraal staat de vraag: Hoe communiceren we en bereiken we elkaar in de gedeelde ruimte? Immers, in de echo van de ander horen wij onszelf.

Heather Ware, geroemd als danseres, ontwikkelt zich nu als choreografe. Begonnen als danseres bij LeineRoebana en onderscheiden met de Zwaan tijdens de Nederlandse Dansdagen, maakt Heather voortdurend contact met haar publiek. Precies datgene waarom iedereen van haar en haar werk houdt.

concept en performance: Heather Ware i.s.m. Cora Burggraaf en Mees Borgmans | productie: Podium Bloos | mede mogelijk gemaakt door: PLAN Brabant

Dansnest | Run Through

dans | 15 minuten

Rollen, duwen, trekken, springen, vallen, schuren, bijten en strelen; de nieuwste groepschoreografie van Dansnest vertrekt vanuit alledaagse bewegingen en verwerkt elementen van free-running en theater. Run Through is het speelse en energieke vervolg op De Lijn; een onderzoek dat Neel Brans en Nana van Moergestel vorig jaar startten tijdens Live Art Festival Breda.

Dansnest is al jaren niet meer weg te denken in de openbare ruimte van Brabant. Elke straat, stoep, tegel staat ten dienste van hun dans. Als geen ander weten zij de alledaagsheid bijzonder te maken.

choreografie: Nana van Moergestel en Neel Brans | dansers: Ischa Havens, Annelies Mertens, Charlotte Thijssen, Ivana Tomasevic e.a. | trailer: Uma Media | mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Breda

foto: Erik de Roy