AKV|St.Joost | Heimelrijk

performance | 30 minuten (doorlopend)

Onder de wortels van een boom, in een gangetje tussen de struiken, door de kier van een bijna gesloten deur… Het vreemde lacht ons overal toe, vanuit de gaatjes in onze werkelijkheid. Daar waar we de controle verliezen en waar we altijd blijven gissen.

Dit werk is de vervreemding in de overtreffende trap. Wat begint als een mild uitstapje, ontaardt in het absurde. Geef je over aan de ervaring en laat je meevoeren, laat deze ervaring je inspireren en verwonderen.

door: Jim van den Heuvel, Daan Mulder, Daar Brouwers, Wanda Tiersma, Manon Jeuken

Deze voorstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met AKV|St.Joost.

foto: Manon Jeuken

Willum Geerts | TekenenOnderInvloed

interactieve voorstelling | 90 minuten

Ben niet langer de passieve toeschouwer maar kijk verder dan je potlood lang is en kom tekenen onder invloed van licht, geluid, performance, projecties en props. Kunstenaar Willum Geerts trekt met TekenenOnderInvloed ten strijde tegen het negatieve imago van het hedendaagse Sensory Overload. Dwars door alles en om de reeds bewandelde paden heen. Waarom gebruiken we al die prikkels niet gewoon in ons creatieve voordeel?

Tijdens deze interactieve voorstelling komen in stevig tempo korte en lange scenes voorbij. Vol humor, actualiteit, escapisme en kritisch engagement en met het naaktmodel als continue baken in deze chaos. Strategische verwarring en abrupte verstilling zorgen voor een andere blik en een onverwacht resultaat op papier. Dit maakt TekenenOnderInvloed een ode aan de hedendaagse mens in al zijn kracht en kwetsbaarheid temidden van het dagelijkse informatiebombardement.

concept, scenario, regie en spel: Willum Geerts | techniek: Jaco Schilp

Deze voorstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met Graphic Matters.

Praktische informatie: Je hoeft niet te kunnen tekenen om te kunnen tekenen bij TekenenOnderInvloed, iedereen is welkom! Basic tekenmaterialen zijn aanwezig, maar neem vooral ook je eigen favoriete materialen mee voor het beste resultaat!

Willum Geerts (1971) is een multidisciplinair kunstenaar. Hij exposeert en treedt op in binnen- en buitenland met zijn allround werken, binnen en buiten de museale context. Daarnaast realiseert hij diverse projecten in de film- en televisiewereld (o.a. NPS), theater (o.a. Artemis, Vredenburg) en muziek (o.a. Human Alert). Geerts heeft diverse stipendia ontvangen van Fonds BKVB, Stifo en Mondriaan Stichting. Als spreker / gastdocent werkte hij samen met diverse instituten en op uitnodiging van diverse internationale kunstenaarsresidenties in de U.S.A., het Midden Oosten en Azië. Het is de tweede keer dat Geerts deelneemt aan Live Art Festival Breda.

foto: Willum Geerts

Anna Verkouteren Jansen | Beach Portraits I & II

theater/performance | 30 minuten

Een existentiële trip door het tienerbrein.

In de serie Beach Portraits, gebaseerd op de beroemde fotoreeks van Rineke Dijkstra, duikt Anna Verkouteren Jansen samen met jonge acteurs de dieptes van het tienerbrein in. Wat gaat er door je heen in the split second voordat er een foto van je wordt gemaakt? Een beeldonderzoek naar het moment dat het zelfbewustzijn je als een vloedgolf overspoelt.

Deel I was te zien tijdens Ogentroost en maakte grote indruk door een complete wereld in leven te brengen, enkel met een foto als uitgangspunt. Voor Live Art Festival Breda maakte Anna deel II i.s.m. schrijver Jorg van den Kieboom.

Anna Verkouteren Jansen (Nederland, 1992) studeerde in 2017 af aan Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze maakt filmisch, zwart-komisch theater over de eenzaamheid en het onvermogen van de mens. Haar voorstellingen worden bevolkt door personages die een karikatuur van zichzelf lijken te zijn geworden, ronddolend in een absurdistisch universum. Met een liefdevolle blik beziet zij de underdog en legt zij vast hoe het lichaam uitdrukt wat met taal niet te zeggen is.

Beach Portraits I | concept & regie: Anna Verkouteren Jansen | geluidsontwerp: Jelle Hoekstra | spel: Isha de Haan (deel I)
Beach Portraits II | concept & regie: Anna Verkouteren Jansen | geluidsontwerp: Jelle Hoekstra | spel: Dylan Richards (deel II) | tekst: Jorg van den Kieboom | voice-over: Mees Walter

foto: Jean van Lingen

Stedelijk Museum Breda | Raketstart Extended – The Body Talks

performance/beeldende kunst | 60 minuten

In het kader van de tentoonstelling Raketstart – Nieuwe beeldende kunst uit Breda presenteert Stedelijk Museum Breda (SMB) een tweedelig middagprogramma rondom performance in de beeldende kunst.

In Deel I zien we twee generaties kunstenaars live aan het werk. Maurice Nuiten (1990) zet zijn eigen lichaam in om een beeldende vertaling te maken van zijn verlangen naar geluk. Hij presenteert, in samenwerking met Imke Zeinstra (1992), een nieuwe performance binnen zijn reeks The Party Would Never Stop. Martin Peulen (1955) zoekt de grenzen op tijdens zijn fysiek uitputtende performances. Dit keer gebruikt hij een tafel, zand en zijn lichaam als instrument voor een intensieve, ritmische compositie.

Deel II van het programma bestaat uit een screening van een aantal performancesregistraties uit de jaren zeventig, die onderdeel uitmaken van de museumcollectie. Vervolgens gaat Marjolein van de Ven (conservator moderne en hedendaagse kunst SMB) in gesprek met Maurice Nuiten en Martin Peulen.

Deze voorstelling is niet geschikt voor jongeren onder de 16 jaar.

foto: Martin Peulen